Spillefugle i bur

En ny undersøgelse viser, at mellem 750 og 1100 af de indsatte i landets fængsler lider af ludomani, men i skrivende stund er kun to personer i behandling i Jyderup statsfængsel, der huser landets eneste behandlingsafdeling for ludomani

Af David Blach Andersen og Martin Mogensen

Dansk Misbrugsbehandling lægger i disse dage sidste hånd på en ny rapport for kriminalforsorgen. Den undersøger omfanget af ludomani i de danske fængsler. Foreløbige tal fra rapporten afslører, at mellem 20 og 30 procent af de indsatte lider af ludomani, mod 0,25 procent af befolkningen som helhed, hvis man justerer for alder og køn. Resultatet stemmer overens med en række tilsvarende undersøgelser fra udlandet.

To fanger sidder på behandlingsafdelingen i det åbne statsfængsel i Jyderup, som tilbyder landets eneste mulighed for behandling. Behandlingsafdelingen gør intet aktivt for at få flere ludomane i behandling, men det lave antal kan skyldes, at behandlingstilbuddet er så nyt, mener Åge Jedig, der er misbrugsbehandler for de ludomane i Jyderup statsfængsel.

Det er i dag muligt at blive dømt til behandling for ludomani. En mulighed der dog sjældent bliver benyttet. Karina Lorentzen (SF) så gerne mere hjemmel i lovgivning, så det blev nemmere for domstolene at dømme til behandling. Hverken Michael Bay Jørsel eller Steffen Røjskjær tror på tvingende behandling.

»Det er jo rimelig nyt, at man kan komme i ludomanibehandling i fængslet. Jeg tror måske et eller andet sted, at det kommer lidt af sig selv. De danske fængsler finder selvfølgelig ud af det med tiden, at vi har den her behandlingsmulighed.«

»Det er så nyt, så det handler også om, at vi skal blive mere bevidste om, at denne her behandling eksisterer,« siger Åge Jedig der behandler de to fanger.

Dansk Misbrugsbehandling oplyser, at baggrunden for undersøgelsen er, at deres egne undersøgelser viste, at en fjerdel af de ludomaner, der har opsøgt hjælp hos dem, på et eller andet tidspunkt har begået kriminalitet for at finansiere deres spil eller spillegæld. Center for Ludomani oplyser, at deres tilsvarende undersøgelser viste et endnu højere tal, nemlig mellem 30 og 40 procent.

Det er ikke nogle tal der overrasker Steffen Røjskjær der forsker i ludomani ved misbrugscenteret Ringgården.

»For mig er koblingen logisk. Man er nødt til at finansiere sit spil og slippe af med sin gæld på en eller anden måde, og så ryger man jo ind i nogle uheldige cirkler. Det kan jo være alt, lige fra at man laver en gummicheck, til at man begår et bankrøveri eller laver svindel«

»Jeg synes det er relevant, at man får et tilbud. Lige såvel som man har korrigerende og støttende tilbud i fængslerne, er det ligeså relevant, at man ser på ludomani, fordi det formentlig er med til at fastholde nogle af de indsatte i en negativ spiral. Derfor kunne det være helt relevant, at man laver en enkeltindsats på det område,« siger Steffen Røjskjær

Samarbejde eller ej?

Direktoratet for kriminalforsorgen oplyser, at man kan modtage behandling for ludomani i to af landets åbne fængsler, førnævnte Jyderup og Søbysøgaard.

På kriminalforsorgens hjemmeside kan man læse at, »… behandlingen på Søbysøgaard foregår i samarbejde med ludomanicenteret i Odense.«

Michael Bay Jørsel, der er leder for Center For Ludomani, afviser dog, at et samarbejde finder sted.

»Vi har en aftale med fængslet, ligesom vi har en aftale med Odense og Kolding kommune. De ved forhåbentlig, vi eksisterer og de er velkommen til at kontakte os og sende borgere, herned til et behandlingsforløb. Men det er jo ikke nogen samarbejdsaftale vi har. For så er det jo en samarbejdsaftale vi har med hele Danmark. Kongehuset skal jo også være velkomment,« siger han.

Der kommer hvert år omkring 10 ludomaner fra Søbysøgaard, som har fået en henvisning til centeret. Nogle har en legal udgangstilladelse andre kommer efter, at de har afsonet deres straf. Nogle kommer reelt i behandling og andre nøjes med en enkelt samtale.

Michael Bay Jørsel forklarer, hvordan spadestikket til et formaliseret samarbejde blev taget for godt fem år siden, men det »afgik en yderst stille død« som han udtrykker det. Center For Ludomani vil dog hellere end gerne give projektet et nyt forsøg.

LÆS MERE OM SAMARBEJDET MED SØBYSØGAARD HER.

Socialdemokratiets retsordfører, Karen Hækkerup, efterlyser en mere præventiv indsats og vil i øvrigt stille spørgsmål til justitsministeren.

»Hvis der står at de samarbejder, og de i virkeligheden bare henviser, så er det jo ikke en helt korrekt oplysning. Jeg synes, det er ret vigtigt at få sat fokus på, fordi det er så invaliderende for folk, hvis de er ludomaner.«

»Jeg synes, at der skal være større finansiering fra dem der tjener på spillene til at sørge for, at dem der bliver syge af deres forretning rent faktisk kan få hjælp,« siger hun og henviser til, at Socialdemokraterne har forsøgt at pålægge spiludbyderne på nettet et medansvar for at finansiere ludomanibehandling.

Venstres retsordfører Kim Andersen mener ikke, at der er tale om et politisk problem og spiller bolden videre til Kriminalforsorgen, hvor chefkonsulent Niels Løppenthin forklarer, at man skal søge om at komme i behandling, og at kriminalforsorgen kan have svært ved at gøre noget ved problemet, hvis ikke ludomanerne selv henvender sig.

“Mig bekendt er der ikke nogen, der har fået afslag på behandling. Det afgørende for mig er, at hvis folk søger om at komme i behandling, at vi så også tager det alvorligt. Det er jeg overbevist om, at vi gør. Vi har de sidste ti år udbygget behandlingsmulighederne med rekordfart. For ti år siden var der ét behandlingstilbud, nu er der 50.

Dansk Misbrugsbehandling regner med at færdiggøre deres rapport inden for en måned, hvor kriminalforsorgen får chancen for at granske resultaterne.

»Vi er altid interesseret i at kigge på vores samlede behandlingstilbud, så hvis den her rapport viser et eller andet behov, som ikke bliver opfyldt, eller noget som vi kan gøre bedre, så vil vi selvfølgelig kigge på det,« slutter Niels Løppenthin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *