Hasardspil i spjældet

For flere af de ansatte i Kriminalforsorgen er pengespil i fængslerne et kendt problem

Af David Blach Andersen og Martin Borup Mogensen

Birthe Nyvang, der er fængselsbetjent  ved statsfængslet i Nyborg, kender udemærket til problemet med indsatte, der spiller om penge. Men det er et problem, der er svært at gøre noget ved. Det foregår i smug, og fængselsbetjentene ser langt fra det hele. Men det er også et problem, der er svært at gøre noget ved, hvis det bliver opdaget. ”Man kan jo ikke bare smide dem ud,” forklarer hun.

Åge Jedig er misbrugsbehandler i statsfængslet i Jyderup. Han har også erfaret, at hasardspil blandt de indsatte er et stigende problem:

“Det er min helt klare opfattelse, at rundt omkring i de danske fængsler bliver der spillet mere og mere om penge,” og forsætter:

“Jeg vil tro, at en 20-25 procent af de indsatte i de danske fængsler spiller rigtig meget, og ud fra mine erfaringer spiller de nok også unødigt meget og på en uhensigtsmæssig måde.”

Åge Jedig fortæller, at nogle af de indsatte med gamlingproblemer selv fortæller, at det er et stigende problem, og at de selv har spillet meget under opholdet i fængslet.

“Der bliver gamblet mere og mere i den ene eller den anden form, om det er så er poker eller backgammon eller hvad de nu spiller.”

 

Spillemani efter narkomani

I statsfængslet i Nyborg har de også haft problemer med indsatte der spillede om penge. Niels Løppenthin, der er chefkonsulent ved Kriminalforsorgen, fortæller om en episode fra behandlingsafdelingen i fængslet. Her var det et problem blandt indsatte, der var i behandling for og på vej ud af et andet misbrug. Her blev det kick, de tidligere havde oplevet ved at tage stoffer, i nogle tilfælde erstattet af kicket ved at spille.

”Vi kunne bare konstatere et meget højt spilleniveau. Og det viste sig, da personalet kom tættere på, at det altså handlede om rigtig, rigtig mange og store penge, når de sad og spille Mølle og Dam og andre uskyldige spil,” forklarer han.

Niels Løppenthin fortæller, at det er et problem, man kan nikke genkendende til på andre behandlingsafdelinger i fængslerne landet over. Men i hvilket omfang er han ikke klar over.

Det er en problemstilling som Åge Jedig også kender til.

“Efter min vurdering er der flere og flere i de danske fængsler, der bruger det her gambling som en erstatning for andre ting.”

I statsfængslet i Nyborg blev de i en periode nødt til helt at fjerne alle brætspil fra afdelingen i et forsøg på at komme hasardspillet til livs.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *